Sopimusta kirjoitetaan
10/2023

Työsopimuksen purkaminen koeajalla - vältä nämä sudenkuopat

Työsopimuksen purkaminen koeajalla - vältä nämä sudenkuopat

Koeaika tarjoaa sekä työnantajalle että työntekijälle mahdollisuuden arvioida, onko työtehtävä sopiva ja tarjoaako se odotetut edut. Koeaika antaa työsopimuksen osapuolille joustavuutta, mutta sen väärinkäyttö tai virheellinen käyttö johtaa oikeudellisiin ongelmiin. Tässä artikkelissa käsitellään työsopimuksen purkamista koeajalla ja esitellään sudenkuopat, jotka on syytä välttää.

Mikä on koeaika?

Koeaika on määräaika työsopimuksen alussa, jonka aikana sekä työnantaja että työntekijä voivat arvioida toisiaan ja työsuhteen toimivuutta. Koeaika voi kestää enintään kuusi kuukautta, ja sen kestosta on sovittava kirjallisesti työsopimuksessa. Koeajalla molemmat osapuolet voivat purkaa työsopimuksen ilman perusteluja ja korvauksetta.

Työnantajan oikeus purkaa koeaikainen työsopimus

Työnantajalla on oikeus purkaa työsopimus koeajalla, mutta se on tehtävä lainmukaisesti. Työnantajan on muistettava, että syrjivät, epäasialliset tai muut laittomat syyt eivät ole päteviä perusteita työsopimuksen purkamiselle. Purkamiselle on oltava aina objektiivinen peruste, kuten työntekijän ammatillisen sopivuuden puute tai työsuhteen tosiasiallinen toimimattomuus. Epäselvissä tilanteissa on aina suositeltavaa kääntyä Lakitoimisto Lahdelma Oy:n puoleen saadakseen oikeudellista neuvontaa.

Työntekijän oikeus purkaa koeaikainen työsopimus

Koeajalla myös työntekijällä on oikeus purkaa työsopimus ilman erityisiä perusteluja. Tässä tilanteessa työntekijä voi irtisanoutua normaalin irtisanomisajan mukaisesti, ellei työsopimuksessa ole sovittu lyhyemmästä ajanjaksosta.

Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että asiallinen syy on oltava myös silloin kun työntekijä purkaatyösopimuksen koeajalla. Ennakkotapauksessa KKO 1993:42 työntekijä joutui korvaamaan työnantajallevahingonkorvausta, koska oli purkanut työsopimuksensa sillä perusteella, että sai parempaa palkkaamuualta. Työntekijän asiallisia perusteita purkaa työsopimus koeajalla ovat esimerkiksi ”työ ei sovi minulle”tai ”en tykkää työstäni”.

Sudenkuopat, joita kannattaa välttää

  1. Laiton peruste purkamiselle: Koeaikapurku ei saa perustua syrjintään, epäasialliseen kohteluun, raskaana olevan työntekijän irtisanomiseen tai muihin laittomiin syihin. Tällaiset perusteet voivat johtaa oikeudellisiin seuraamuksiin.
  2. Puutteellinen dokumentointi: Työnantajan on tärkeää pitää huolellista dokumentaatiota koeajan aikana. Työtehtävien ja osapuolten välisten keskustelujen kirjaaminen voi auttaa osoittamaan perusteet purkamiselle.
  3. Koeaikapurun laiminlyönti: Työnantajan ja työntekijän on noudatettava sovittuja purkamisilmoitusaikoja. Purkamisen tekemättä jättäminen tai aikarajojen laiminlyönti voi johtaa riitoihin.
  4. Sopimattoman purkamisen seuraamukset: Jos työnantaja purkaa työsopimuksen koeajalla ilman pätevää perustetta, se voi joutua maksamaan työntekijälle korvauksia. Tästä syystä on tärkeää olla varma pätevistä perusteista ennen purkamista.

Oikeudellinen neuvonta on avainasia

Työsopimuslain mukaan työnantaja, joka on lainvastaisesti päättänyt työsopimuksen, on määrättävä maksamaan korvausta työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä.

Jos työntekijä on purkanut työsopimuksen esimerkiksi maksamatta jätettyjen palkkasaatavien takia, työnantaja on määrättävä maksamaan korvausta työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä. Yksinomaisena korvauksena on suoritettava vähintään kolmen ja enintään 24 kuukauden palkka.

Koeaikapurut voivat olla monimutkaisia, ja lain noudattaminen on ensisijaisen tärkeää sekä työnantajalle että työntekijälle. Lakitoimisto Lahdelma Oy tarjoaa oikeudellista neuvontaa ja auttaa selvittämään koeaikapurkuun liittyvät kysymykset. Asiantuntijan avulla voit varmistaa, että toimit oikeudellisesti ja vältät sudenkuopat.

Muista, että jokainen tilanne on ainutlaatuinen, ja yksilölliset tekijät voivat vaikuttaa lopputulokseen. Siksi on aina viisasta kääntyä alan asiantuntijan puoleen tarvittaessa.

TAKAISIN ARTIKKELEIHIN